Monday, November 24, 2008

Testimoni Penyakit Gout

Diambil daripada Puan Rosnani Blog

Lagi testimoni penyakit...

"Re: PENYAKIT GOUT Posted by: "Mohd Basir Ahmad" mbasira@yahoo. com (Mon Nov 17, 2008 2:03 am (PST)). Masa bulan puasa beberapa tahun lepas, saya bedal sorang2 dua ketul besar gearbox. Esoknya sendi ibujari kaki bengkak tahap meraung. Letak cadar pun sakit. Di sini saya kasi beberapa info pasal gout.

Gout - keadaan diakibatkan oleh metabolisma uric acid (monosodium urate) yg tak normal, samada badan hasilkan terlalu byk uric acid, atau (selalunya) badan ada problem mengkumuhkan uric acid. Bila ada overload UA ni dalam badan, maka badan akan crystalize Uric acid ni. Kesakitan dirasai bila kristal2 (bentuk kristal ni tajam2) ni didepositkan di sendi (dlm synovial lining/fluid) . Bengkak bertambah bila sel darah putih melitupi kristal2 ni dan keluarkan bahan kimia yg akibatkan bengkak sebagai satu defence strategy.

Sebab - Uric Acid ni dihasilkan bila tisu badan mati semasa proses penggantian sel. 90% kes adalah di mana pesakit tak dapat kumuhkan UA ke air kencing.Akibat - sakit di sendi esp ibujari (sakit! kalah sakit bersunat zaman dulu), batu karang, deposit UA kat kulit atau tisu lain, kidney tersumbat..Ubat - mula2 ambik pain relievers macam tylenol etc utk kurangkan sakit, then ambik antiinflmmatory agents macam NSAIDS, atau small dose Colchicine masa sakit utk kurangkan bengkak + minum air banyak2. Lepas sakit barulah ambik Allupurinol utk kurangkan uric acid dalam darah.

Pencegahan:- hanya makan makanan yg low-cholesterol, low-fat- turunkan berat badan secara perlahan2- ELAKKAN makanan yang HIGH-PURINE spt internal organ dan daging (red-meat), SUKKK (sotong/ udang/ketam/ kerang/kacang) . Sardine juga high-purine (cuba telan setin sadin then tengok apa jadi pagi esok), juga nasi goreng USD (Udang/Sotong/ Daging).- minum banyak air- susu-rendah lemak dan yoghurt boleh kurangkan frekuensi gout (sekarang saya mengamalkan susu IgG Plus, saya beli dari rosra72@yahoo. com, 012-3203184)

No comments: